Nederland Europees Kampioen 2017

06.08.2017

Nederland schrijft met 4-2 historie door eerste Europese titel binnen te slepen

In een vol FC Twente stadion, dat met 28.182 een nieuw record heeft gevestigd, begon de finale van de UEFA Women’s Euro 2017. Zowel Nederland als Denemarken hebben nog nooit een finaleplaats gehaald, laat staan de titel gewonnen. Het stadion kleurde veelal oranje, toch waren er ook veel supporters uit Denemarken.

Denemarken gedreven en sterk

Er stond veel op het spel en dat straalden beide teams uit. In de 6e minuut krijgt Denemarken een penalty die door Nadia Nadim wordt benut. Er klinkt flink wat gejuich door de meegereisde supporters. Het Nederlandse publiek bleef zingen en aanmoedigen. Dit gaf de OranjeLeeuwinnen vleugels en konden na een mooi opgezette wat terug doen. Vivianne Miedema trekt in de 10e minuut de stand gelijk.

Beide teams voerde de druk op maar kwamen er nog niet helemaal uit. Tot de 28e minuut toen de aanval zich van de ene flank naar de andere flank verplaatste en Lieke Martens met een precies geplaatst schot de 2-1 voor Nederland kon aantekenen. Denemarken kwam er vlak daarna heel gevaarlijk door, maar Sari van Veenendaal kwam overtuigend uit en voorkom een nieuw tegendoelpunt. In de 33e minuut brak Pernille Harder opnieuw door de Nederlandse verdediging en kon nu wel de 2-2 scoren. Vanaf dit punt heeft Denemarken het beste van het spel, weten de bal het meeste op de helft van de tegenstander te houden en winnen de meeste duels. Toch blijft het bij 2-2 aan het einde van de eerste helft.

Nederland trekt toch door

Beide teams komen gedreven uit de kleedkamer. Het spel van Nederland bevind zich al meer op de helft van de tegenstander dan voor rust. Hieruit volgt een vrije bal die in de 51e minuut met precisie in de verre hoek wordt geschoten door Sherida Spitse en daarmee Nederland op een 3-2 voorsprong zet. Nederland laat het hier niet bij en gaat opzoek naar een nieuwe treffer om de voorsprong te vergroten. Dit lukt in de 88e minuut via Vivianne Miedema die haar 4e van het toernooi maakte en hiermee topscoorder van Nederland. Zij bracht Nederland op een 4-2 winst en werd daarmee de winnaar van UEFA Women’s EURO 2017.